x

Blog

Livet i Peru
By: admin
apr 14, 2015

SKOLEN

Mars betyr skolestart så da har vi i Prosjekt Peru her nede i Peru mer enn nok å henge fingrene i.

”I.E. Bien Social Proyecto Peru”, som skolen vår heter, har registrert barn hele ferien, og brukte den første uken i mars på innspurten med å få gjort klart til skolestart. Materialer skal skaffes og timeplaner skal lages. Mandag 9. mars åpnet rektor på skolen og direktøren for organisasjonen skoleåret 2015. Barna stilte opp etter klassetrinn, hilste flagget, sang nasjonalsangen og det ble holdt flere taler. Skolestart er en del annerledes i Peru enn hjemme i Norge.

Lørdag 21. mars dro jentene fra barnehjemmet som har opplæring i frisørfaget til Prosjekt Peru barneskolen for å gi gratis hårklipp, vask og fjerning av lus til elevene og deres familier. Barna som går på skolen kommer fra veldig fattige familier og blant annet lus er et stort problem. Vi vil fortsette med dette fremover, da fremmøtet var godt og tilbudet var ettertraktet!

BARNEHJEMMET

Skolestart har også vært hovedfokus på barnehjemmet i mars. Det ble lange dager med prøving av uniformer samt innkjøp av skolesekker, sko og alt annet barna trenger til skolen. Her i Peru får barna en liste av læreren sin med ting hver elev må ha med. Disse listene er ganske omfattende, og med mange barn på barnehjemmet var det et imponerende antall esker med utstyr vi til slutt hadde i stuen. Vi har nå tre barn på ”førskole”, seks barn på Prosjekt Peru sin barneskole og fire jenter på ungdomsskolen/videregående skole.

 

Nå som hverdagen er i gang blir det mange møter på skolene og foreldremøter. Dette skjer ved en litt annen hyppighet enn i Norge, og foreldrene som ikke møter opp blir bøtelagt. En vanlig dag for barna starter med morgenstell og frokost før de eldste blir kjørt på skolen kl 07. Runde nummer to med barn går 07:30 siden de minste starter på skolen kl 08. På ettermiddagen kjøres det tre runder for å hente barna. De første skal hentes kl 12, barneskolebarna kl 13 og de største kl 14. Når barna kommer hjem skifter de til vanlige klær og spiser før det er leksehjelp, tid med psykologen og lek i husene. Timeplanen rullerer så alle får behovene sine oppfylt. Klokken 18 spiser barna før det er tannpuss og sengetid for de minste. De største jentene legger seg i 21tiden om de ikke har lekser de må arbeide med. Lørdager har de eldste jentene opplæring i frisørfaget, og de tre største vi har her på barnehjemmet er på konfirmasjonskurs hver søndag. De har også bønnegrupper 3-4 ganger i uken på kveldstid.

I mars har vi feiret 12års dagen til Reyna Maricielo. Hun storkoste seg med fest og kake!

 

I mars har vi fått flere besøk av tannlegen Dr. Salazar. Hun har fulgt opp barna gjennom sommerferien og vi er veldig takknemlige!

 

Gressklipper

Vi har tatt et steg inn i nyere tid og blitt litt mer moderne her på barnehjemmet. Vi har flotte grøntområder her og med det gamle verktøyet var det å klippe gresset en tidskrevende affære. Med vår nye og flotte maskin er gartneren ferdig på en brøkdel av tiden!

Lyset i enden av tunnelen

Mars endte på en veldig fin måte på barnehjemmet. Ei av jentene våre, Cielo, ble adoptert. Hun har nå fått sin egen fine lille familie, og etter fire dager med tilvenning tok vi avskjed med den lille solstrålen. Det var et veldig sterkt øyeblikk da de stod der å trippet. De så på hverandre, så på meg. De var så spente, blikkene var fylte av kjærlighet. Cielo kom gående inn, tårene trillet nedover ansiktene til de ”nybakte” foreldrene. Jenta på fire år kikket på meg, jeg nikker og hun kaster seg i armene til paret hun har sett på bilder de siste ukene. Det var min første adopsjon her nede, og jeg vil fortsette å jobbe for at flere av barna vi har her hos oss vil få den samme muligheten til å skape seg sin egen trygge og kjærlige familie.

Månedens siste dag fikk vi storslått besøk fra Norge! Foreldrene til vår frivillig Tone var på besøk fra Lardal. Vi syntes det er veldig hyggelig at dere der hjemme ønsker et virkelig innblikk i hverdagen vår her nede. Barna syntes det er veldig stas med besøk og en plate melkesjokolade ble overrukket – det må jo være den beste måten å starte påsken på!