x

Blog

Ekstremværet “El Niño”
By: Irene Elise
apr 5, 2016

Ekstremregnet “El Niño” er noe vi har forberedt oss på i lengre tider. Dette uværet er potensielt livsfarlig og kom over nord-Peru denne helgen. Jeg, Irene Elise, deler herved min opplevelse med dere:

Natt til søndag 03 april, rundt 23:30 begynte det å regne kraftig. Jeg har opplevd slikt regn her en gang før og da varte det kun i 30 minutter. Denne gangen regnet det i over 10 timer. Barna sov og så vidt jeg fikk med meg var ingen redde. Jeg sikret alle rom i alle hus, flyttet møbler fra veggen og bort fra taklukene, i motsatt vei fra hellingen i taket. Barna ble i første omgang lagt i underkøyene og deretter flyttet ut av sengene sine og over i trygge områder (de fleste var for trøtte til å forstå alvoret / våknet ikke av å bli båret vekk). Strømmen var borte og hele området rundt barnehjemmet var fult av vann. I hovedhuset stod stua, spisestua og kjøkkenet fult med vann (vil tippe 3-4 cm opp fra gulvet). Store deler av takene datt ned i alle rommene i hovedhuset. Det er store vannskader og spesielt i lageret ble mye ødelagt av vannet.

Nede ved barnas hus gikk det overaskende bra med hus 01 (god helling på takene og derfor mindre skade) og hus 04 kom unna uværet uten for store skader. Hus 02 derimot hadde store vannskader og store deler av takene i alle rom datt ned – de ble evakuert. Hus 05 (der frivillige bor) fikk også store skader.

Bygningene har fått relativt store vannskader, men heldigvis Ingen personskader! Jeg er imponert over hvor tøffe barna var dagen derpå da de så hva som hadde skjedd. For meg personlig opplevdes dette som ganske dramatisk – skummelt da jeg har stor repsekt for naturkreftene og jeg så hvordan regnet ødela alt rundt meg. I følge myndighetene og spesialistene er intensiteten på El Niño nå svakere enn for noen måneder siden. 10 timer var mer enn nok for oss her på barnehjemmet. Alarmen her i nord er fortsatt rød, men forskerne håper intensiteten vil fortsette å synke de neste månedene – andre melder mer regn i april. Vi krysser fingrene for at det er over for denne gang. Det var absolutt ingen hyggelig opplevelse!