http://www.op.no/nyheter/article39877.ece
For mange vil det være selve drømmen å komme til Peru. Det blir det også for de fire jentene ved Kilden videregående skole – Marit Helgeland, Linn Renate Rødbøl, Trine Lise Sørensen, og Elisabeth Karlsen.
Sammen med de tre lærerne – studierektor Ingjerd Beate Nyhus Larsen og lærerne Marion Federl og Heidi Elgesem – drar de snart ut på reisen til landsbyen Monsefû. Men det blir også hardt arbeid.
10. mars setter de seg på flyet på Torp og legger ut på en 18 timer lang flytur og deretter 14 timer med buss fra Lima til Monsefû og barnelandsbyen som styres av Prosjekt Peru. Mannen som startet det hele i 1992 var Dag Petter Svendsen, og han er velkjent både Ved Thor Heyerdahl, Farris og Kilden videregående skoler.
De har ikke kommet gratis til denne turen, de fire jentene som går på VKI omsorgsfag og Barne- og ungdomsarbeiderfaget ved Kilden. For å kunne kommunisere med barna i Peru har de siden tidlig i fjor høst hadde intensiv spanskundervisning – fire timer i uka. Dessuten har de lest omtrent alt de har kommet over av litteratur og artikler om Peru. Internett har vært en god kilde å høste av.
Hva som venter dem blir spennende. De vet mye om barnelandsbyen og barneskolen i Monsefû allerede, og Dag Petter Svendsen vil stå klar til å rekke dem en hjelpende hånd. Men at det blir noen «dans på roser» i Monsefû, tror verken Marit, Linn Renate, Trine eller Elisabeth på.
– Klart vi gleder oss, det blir utrolig interessant og spennende, sier de fulle av entusiasme. – Ja, vi har jo vært i Danmark før da, ler Marit som sammen med Elisabeth underrettet foreldrene om at «vi skal til Peru» den dagen de fikk høre om utvekslingsprosjektet. Da hadde selvsagt foreldrene lite å stille opp med!
Samlet inn 78.000
– Dere har samlet inn en masse penger i dette skoleåret til Peru-aksjonen også, hvordan klarer dere det?
– Vi kler av oss! Nei da, bare tuller, ler Marit, – det er resultatet av at elevene jobber hardt med ting som hagearbeid, vasking osv, og så har vi hatt flere tilstelninger og kakeauksjoner. I år klarte Kilde 78.000 kroner, og det er vi stolte av.
– Reisen blir delvis dekket av skolen, mens de fire elevene skyter til med en egenandel på 4.000 kroner, forklarer studierektor Ingjerd Beate Nyhus Larsen. – Nå er håpet vårt at vi skal få til en utveksling, slik at en gruppe elever fra Peru får anledning til å komme hit til Larvik i 2003.
Elevene fra Kilden skal ha sin praksisperiode i barnelandsbyen i tre uker. De kommer til å delta i det praktiske arbeidet knyttet til driften, men de skal også gjennomføre et tannhelseopplegg i samarbeid med tannhelsetjenesten i Vestfold. Det er også samlet inn en del barneklær og sko som man vet det er behov for.
Når jentene kommer hjem 1. april vil de garantert være fulle av inntrykk fra en totalt fremmed kultur. Dette skal de senere formidle videre til medelever og andre. Totalt sett er det litt av et opplegg de fire har begitt seg inn på, og det ligger atskillig slit bak forberedelsene. På Kilden har man lenge drevet internasjonaliseringsarbeid, og elever fra ulike linjer har bl.a. vært i Frankrike, Østerrike og Finland. Nå ønsket man å knytte skolen enda tettere til barnelandsbyen og Dag Petter Svendsens prosjekt, og bestemte seg i fjor for å prøve en elevutveksling med den tredje verden.
– Vi drar til Monsefû for å jobbe, slår de fire jentene fast. De gleder seg stort, og de har vært så heldige å få en masse gode råd om hvordan de skal opptre, klesdrakt osv med på veien til Peru. God tur!