http://www.op.no/nyheter/article1314194.ece
28. april legger Tangaroa-flåten ut fra Peru for å seile i Thor Heyerdahls og Kon-Tiki-flåtens kjølvann. Ekspedisjonen har allerede fått stor oppmerksomhet, og nå skal den også fronte det «larvikskse»
barnehjemmet og skolen i Peru. – Fantastisk, sier grunnlegger Dag Petter Svendsen.
– Vi har hatt kontakt med Dag Petter og Peru-prosjektet ett års tid nå, og vi ble tidlig enig om å samarbeide. Barnehjemmet og skolen som dag Petter Svendsen og hans medarbeidere har bygget opp i Monsefú i Peru har skapt stort engasjement i Larvik og Vestfold. Vi håper at vi med vår ekspedisjon skal få hele Norge til å engasjere seg i prosjektet, og at vi kan få folk både i Norge og andre steder i verden til å gi økonomisk bidrag til barnehjemmet og skolen, sier Tangaroa-ekspedisjonens leder, Torgeir Sæverud Higraff.
Ekspedisjonslederen har sin bakgrunn fra skoleverket og journalistikken, og har et brennende engasjement for barne- og ungdomsarbeid. – Nylig ledet jeg en turistreise for ungdom til Aserbajdsjan. Der besøkte vi blant annet barnehjem, og det var en grufull opplevelse. Virksomheten var preget av vanskjøtsel, mislighold og korrupsjon. Jeg kunne ikke unngå å tenke på Peru-prosjektet, som er fundert fra Norge, veletablert og meget veldrevet. Der kan vi nå bidra til å styrke fundamentet ytterligere. Vi kommer til å framheve Peru-prosjektet over alt hvor vi kommer, og håper å vekke interesse for dette også hos internasjonale medier. Vi håper dessuten å kunne bidra gjennom de kontakter vi har med myndighetene i Peru på meget høyt plan, sier Sæverud Higraff.
På nyåret drar ekspedisjonsmedlemmene til Sør-Amerika for å forberede den spennende ferden i Heyerdahls kjølvann. Balsatømmer skal tas ut i Ecuador, før turen går videre til Peru. Underveis blir det også besøk i pyramidene i Tucume, hvor Heyerdahl drev utgravninger. I den forbindelse blir det også tid til å legge veien innom barnehjemmet og skolen i Monsefú.
– Samarbeidet med Tangaroa-ekspedisjonen rommer et enormt potensiale. Det vil gi oss en oppmerksomhet som er svært viktig for prosjektet vårt i Peru. For de fattige barna på barnehjemmet og på skolen betyr det også enormt. Kontakten med ekspedisjonen bidrar til å heve dem til nye høyder. Det betyr svært mye for selvbildet at nettopp de på denne måten knytter kontakt med ekspedisjonen som skal krysse Stillehavet på en balsaflåte, akkurat slik Thor Heyerdahl gjorde i 1947, sier Dag Petter Svendsen.
Han legger ikke skjul på at prosjektet har en usikker økonomisk framtid. – Når Norad neste år trekker ut sin siste rest av støtte, er det faktisk Thor Heyerdahl videregående skole og de øvrige skolene i Larvik med den årlige Peru-aksjonen som er vår økonomiske ryggrad. Når Tangaroa-ekspedisjonen nå går så tungt inn, håper vi å kunne knytte til oss enda flere samarbeidspartnere. På den måten er ekspedisjonen nå med å sikre framtida for barnehjemmet og skolen, sier Dag Petter Svendsen.
– Jeg er overbevist om at vi skal greie å skaffe Peru-prosjektet betydelig medieoppmerksomhet. Vi håper også at vårt besøk ved skolen og barnehjemmet skal bli lagt merke til, sier Torgeir Sæverud Higraff.
Planleggingen av ferden med «Tangaroa» går ellers for fullt. På utstyrssiden har man fått en rekke sponsorer. Verre er det når det gjelder rene pengebidrag. – Vi jobber med å få en stor hovedsponsor, og i alt mangler vi vel fortsatt rundt to millioner kroner. Turen går imidlertid uansett – 28. april neste år legger de seks ekspedisjonsdeltakerne ut på havet, og da skal flåten være tipp-topp; den skal både kunne styres og flyte godt, forsikrer Sæverud Higraff.